Asemănarea dintre balenele cașalot și oameni: Așa îți dai seama că nu suntem singura specie inteligentă de pe Pământ

de: Iulia Kelt
08 05. 2024

Cetaceele au fost întotdeauna faimoase pentru abilitățile lor de comunicare. De la click-urile impresionante și fluierăturile delfinilor, la sunetul magic al cântecului balenei cu cocoașă.

Balenele cașalot au fost, de asemenea, cunoscute că comunică, iar cercetările recente au făcut un salt semnificativ în înțelegerea structurii vocalizărilor lor.

Balenele cașalot sunt extrem de sociabile

Balenele cașalot sunt animale extrem de sociabile, trăind în grupuri de aproximativ 15-20 de exemplare. Ele comunică între ele printr-o serie de click-uri.

Cercetătorii s-au concentrat pe înțelegerea variațiilor în structura acestor sunete și au descoperit că acestea pot fi combinate în diferite moduri, folosind conceptele muzicale deja existente, precum și ritmul și tempoul.

Sunetele sunt generate fie într-un stil de comunicare prin alternanță, fie produse aproape simultan cu multe clicuri care se suprapun.

Echipa a constatat că variația lungimii nu este aleatorie, ci este modulată de balene, acestea putând să adăuge click-uri suplimentare sau pot schimba în mod lin durata.

Sistemul de comunicare al acestor ființe, asemăntor cu cel al oamenilor

Datele provenite de la Proiectul Balenelor Cașalot din Dominica sugerează că sistemul de comunicare al balenelor este mult mai complicat decât s-a crezut anterior datorită naturii combinatorii a acestor caracteristici și are o capacitate de transmitere a informațiilor mult mai mare, bazată pe combinațiile acestor patru termeni.

Setul de date este în mare parte concentrat pe date provenite de la aproximativ 60 de balene din clanul estic al Caraibelor, astfel că echipa nu știe încă dacă structura vocalizării observată aici se repetă în alte clanuri de balene cașalot.

De vreme ce înțelegerea structurii vocalizărilor reprezintă un pas mare, echipa planifică deja un studiu de urmărire pentru a lega caracteristicile comunicării de un context comportamental.

Se sugerează că acest sistem combinatoriu la cașaloți deschide duce spre ideea că această comunicare oferă primul exemplu de dualitate a modelării la o altă specie în afară de oameni, ceea ce ar fi cu adevărat uimitor, în context.